Bakgrund

Vår mission är att öka kunskapen

Det började med ett räddat liv

I november 2008 hände det ofattbara. En av Master Trainings medlemmar, Lennart Ribohn drabbas av plötsligt hjärtstopp innan träningspasset. Som väl var hade Master Trainings ledning redan 2005 beslutat att utbilda all sin personal inom hjärt- och lungräddning och första hjälpen samt att köpa in hjärtstartare. Tack vare välutbildad personal och en hjärtstartare kunde vår medlem Lennarts liv räddas. Läs Lennarts egen berättelse här

Fakta om plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp är ett vanligt och allvarligt tillbud som årligen drabbar ca 10 000 personer i Sverige. Ett hjärtstopp kräver snabba och rätta åtgärder men dessvärre tar det ofta mer än 10 minuter innan professionell hjälp når fram.

Innan ambulans anländer är det till exempel viktigt att så snabbt som möjligt få igång personens hjärtrytm igen. Det görs med en hjärtstartare (defibrillator) som är en apparat med vilken hjärtrytmen kan återställas. Den är så enkel att hantera att både du, jag och alla andra kan fungera som livräddare när som helst och var som helst.

• 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.
• Drygt 93 procent avlider.
• De flesta bor på platser dit det tar minst 10 minuter innan hjälpen når fram.
• Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som passerar utan hjälp.
• Med en hjärtstartare nära till hands ökar möjligheten att överleva med mer än 50 procent